V času ustanovitve društva leta 2010 nas je vodila miselnost kitajskega modreca, ki je dejal, da ne smemo omagati na življenjski poti. Čeprav je polna ovir ter izzivov, se je treba vedno znova postaviti na noge in nadaljevati. Od takrat smo miselnost društva obogatili. Spoznali smo, da je poleg vztrajnosti in odločnosti potrebno spoštovati čas v naših življenjih. Opažamo, da si ne dovolimo ali da ne znamo živeti v sedanjosti. 

Točno tukaj se moramo ustaviti.

Predajmo se sedanjemu trenutku. Uživajmo v sprehodih. Izpovejmo ljubezen, ki jo do nekoga čutimo, zdaj, kajti kasneje je lahko prepozno.  Objemimo otroka, močno in ljubeče, v miru, ne v naglici. Pomirimo svoj notranji jaz in ga nahranimo z lepimi trenutki, dobro knjigo, veselo družbo in zanimivimi ljudmi. Otresimo se pričakovanj okolice in začnimo živeti polno, zavestno, ob tem pa bodimo kreativni pri uresničevanju želja in načrtov. Začnimo razumevati in spoštovati samega sebe. Ker se tam začne srečno življenje v dvoje in z okolico.

Društvo povezuje in vabi svobodomiselne, samostojne, kreativne, odločne ljudi, ki želijo širiti svoje poglede na svet, so voljni dajanja in prejemanja nasvetov, žejni medgeneracijskega sodelovanja in sobivanja v skupnosti, kjer lahko vsaka oseba najde svoj notranji mir.

To pa je tudi smisel vsega, kajne?


Seznam realiziranih aktivnosti do danes

Konferenca: Socialno = Humano podjetništvo  

Leta 2011 smo med prvimi v Sloveniji izvedli mednarodno konferenco o socialnem (ženskem) podjetništvu. Slovenski predavatelji skupaj s predavatelji iz Italije in Švice so predstavili model socialnega podjetja, ki ga je zastavil profesor Muhammed Yunus, Nobelov nagrajenec za mir.

Konferenca »Socialno podjetništvo = Humano podjetništvo« je predstavila možnosti in pasti, ki se nam postavljajo na poti socialnega podjetništva po sprejetju Zakona o socialnem podjetništvu.

Med sodelujočimi na konferenci so bili ugledni profesorji in karizmatični podjetniki – predvsem podjetnice, ki so nosilci idej in vpeti v področje družbene odgovornosti, ženskega podjetništva in socialnega podjetništva.

Skozi predavanja in praktične delavnice ter zanimivo debato na omizju “Postani podjetnica” smo predstavili primere dobre prakse s strani uspešnih ženskih podjetnic in socialnega podjetništva v Sloveniji in tujini.

OMIZJE: POSTANI PODJETNICA

V sklopu konference smo imeli okroglo mizo na temo »Postani podjetnica«, vloga ženske v socialnem podjetništvu ter prenos tega znanja iz tujine v Slovenijo. Omizju se je prek video Skype konference pridružil Eugenio La Mesa, eden najtesnejših sodelavcev Nobelovega nagrajenca za mir, profesorja Muhammeda Yunusa.

TISKOVNA KONFERENCA

Tiskovna konferenca je bila v dvorani Snežnik v Jamskem dvorcu, Postojna. Moderatorka tiskovne konference je bila Žaneta Statevska, predsednica društva, povabljeni sta bili Alenka Hren, vodjo sektorja za podjetništvo, JAPTI (danes SPIRIT), in mag. Zdenka Kovač. 

DELAVNICA: ZGRADI SOCIALNO PODJETJE

Naslednji dan v soboto, 18.6.2011, smo z velikim zanimanjem poslušali predavanja predstavnic slovenskih neprofitnih društev, na koncu pa smo imeli odlično delavnico pod mentorstvom izkušenih socialno aktivnih predavateljev iz Italije in Švice, ki so zbrane udeležence opozarjali na pasti in prednosti socialnega podjetništva ter jih mentorsko vodili skozi proces ustanavljanja tovrstnega podjetništva

Podporniki: JAPTI (danes SPIRIT), Ministrstvo za gospodarstvo, Občina Logatec, Občina Postojna, Italijanski inštitut za kulturo, itn. 

Praznik logaških dobrot

Društvo Pemaro, so.p. je bilo organizator dogodka “Praznik logaških dobrot”. Podporo pri tem izvirnem projektu nam je ponudila Občina Logatec skupaj s Komunalnim podjetjem Logatec, pri organizaciji in izvedbi pa je sodeloval Grajski park Logatec.

Osnovni cilji prireditve so bili:

  • Večja prepoznavnost Logatca.
  • Povezovanje med lokalnimi prebivalci, ki se na eni strani pojavljajo kot iskalci različnih vrst hrane, na drugi pa kot njeni pridelovalci.
  • Medsebojno povezovanje društva kmečkih žena in druga aktivna društva iz logaške občine in Notranjsko-kraške regije.

Poslovni protokol  in sodobni poslovni videz

V sodelovanju z Ameriško ambasado v Sloveniji smo organizirali seminar »Poslovni protokol in sodobni poslovni videz ter razlike med Američankami in Slovenkami«.

Delavnica: Vodenje osebnega dnevnika

Delavnice za pisanje dnevnika smo izvedli v Ljubljani, Logatcu in Kranju.  Delavnice sta vodili mag. Marjeta Novak in Žaneta Statevska. Zagotovili smo možnost brezplačne udeležbe brezposelnim osebam.

Delavnica: Pazi, kaj si zaželiš

Pred nami so novi časi, polni izzivov, ki bodo od nas terjali voljo, vztrajnost in veliko mero prepričanosti vase.

Društvo je v sodelovanju s Florance Mario Bratuž izvedlo delavnico “Pazi, kaj si zaželiš”, v Ljubljani, v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Zagotovili smo brezplačno udeležbo 10 brezposelnim ženskam.